Hur fungerar en sökmotor?

I denna artikel går vi igenom hur en sökmotor fungerar samt vad en sökmotors två huvudfunktioner är. 

Hur fungerar sökmotorer?

En sökmotors främsta uppgift är att ge information och svar som är relevant för användarna. Därför är regel #1 inom SEO att alltid skapa innehåll till din målgrupp och inte sökmotorerna. Även fast du inte primärt bör skapa innehållet till sökmotorerna är det viktigt förstå hur sökmotorer fungerar.

  Sökmotorers huvudfunktion

  Sökmotorer har två huvudfunktioner:

  1. Söka och lagra information

  2.Ge sökmotoranvändarna relevanta webbplatser utifrån deras söktermer

  U

  1. Söka och lagra information

  Sökmotorer använder sig av så kallade web crawlers för att hitta ny och relevant information på internet. En crawler är ett dataprogram som kan liknas med en webbspindel. Dessa spindlar ”kravlar” på webben för att hitta information på nya sidor. Webbspindlar tar sig fram på internet genom att följa länkar vidare till andra sidor. Så fort en webbspindel har hittat en ny sida sammanställer den informationen och lägger till den i sökmotorns databas.

  För att sökmotoranvändarna ska kunna ta del av miljarder sidor på en bråkdels sekund har sökmotorerna stora datacentraler placerade runt om i hela världen. Dessa lagringsanläggningar hanterar snabbt stora mängder information.

  2. Ge sökanvändarna en relevant lista över webbplatser utifrån deras söktermer.

  Det första som händer när en användare skriver en sökfråga är att sökmotorn letar i sin databas efter webbsidor som är relaterade till sökfrågan. Problemet är att sökmotorers databaser innehåller så enormt många sidor som inte är relevanta för användaren. Därför måste sökmotorn ranka dessa websidor utifrån hur relevanta de är för användaren. När sökmotorerna väljer vilken ordning webbsidorna ska visas utgår de från hur relevant och auktoritativ sidan är.

   Hur fungerar en sökmotor?

   Ladda ner gratis 

   Ladda ner svenska SEO-guiden gratis och lär dig SEO på svenska. Guiden lämpar sig bra för både nybörjare och experter. 

   Om författaren

   Tjena, Jacob här! 👋 

   Jag är en 26årig student som läser en master i IT & Management på Linköpings Universitet. Jag har arbetat med SEO under flera år, inte bara som student, utan som studentkonsult på Gozinto och affärsutvecklare på Evenses.

   2018 skapade jag SEOpedia.se då jag ansåg att det saknades en tillförlitlig icke kommersiell hemsida som skrev om SEO på svenska. Jag bestämde därför att allt innehåll ska vara GRATIS och UTAN ANNONSER.🙌

   Sugen på att hjälpa mig att driva SEOpedia-projektet vidare? ❤️ Här kommer ett antal sätt som DU kan hjälpa mig:

   • Hitta du något spännande? Dela då innehållet med kollegor, vänner och familj via sociala medier.
   • Driver du en egen hemsida? Länka då till min hemsida.
   • Håller du inte med? Kommentera då och diskutera med mig och andra besökare.
   Jacob Rhan

   Grundare, SEOpedia.se

   Pin It on Pinterest

   Share This

   Gillar du vad du läser?

   Dela isåfall sidan med kollegor, vänner och familj via sociala medier.